MAGNESIUM TREONÁT, 90 KAPSLÍ

/images/produkty/magnesium-treonat-90-cps-2145.1916178029.jpg
(0x)
Novinka
Výrobce
Dr. Mercola
Kód
228
Hmotnost
0,26 kg
Dostupnost
Momentálně nedostupné
Naše cena
1 200,00 Kč/ks

Popis

Popis produktu:

Dr. Mercola Magnesium Threonate, vysoce efektivní forma hořčíku ceněná pro vysokou vstřebatelnost a využitelnost v mozku a pro buňky v těle. Magnesium treonát pomáhá synaptické plasticitě (s tím souvisí učení, paměť a kognitivní funkce), zvyšuje podle výzkumů obsah hořčíku v mozku o cca 15%, kam se ostatní formy hořčíku obtížně dostanou. Též hraje roli v procesu snižování stárnutí mozku.


Pro koho je vhodné doplňovat hořčík?

V případě, že máte podezření na:

  • nadměrné stresové faktory (stres se podílí na vylučování hořčíku z těla, vysoký kortizol)
  • vysoký krevní tlak,
  • křeče v dolních končetinách,
  • migrénu, úzkost, podrážděnost, deprese,
  • srdeční choroby (naprosto klíčový pro kardiovaskulární zdraví, někteří lékaři podávají hořčík před některými operacemi),
  • nestabilní hladinu cukru v krvi,
  • nespavost
  • problémy s obezitou
  • osteoporózu
  • cukrovka (poku jste rezistentní na inzulín dochází k problému k ukládání hořčíku a začne jeho vylučování močí; nedostatek ovlivňuje produkci energie - vyčerpání hořčíku předchází inzulínové rezistenci)
  • syndrom neklidných nohou

Doporučený denní příjem iontů hořčíku je (což průměrně odpovídá 15 mmol Mg2+):

  • pro dospělého muže cca 400 mg
  • pro dospělou ženu cca 300 mg.

Pro muže starší 31 let platí cca 420 mg denně, pro ženy cca 320 mg denně.


Proč je hořčík důležitý pro naše tělo?

Hořčík je na 4. místě jako jeden z nejhojnějších minerálů v těle. Je důležitý pro cca 300 enzymatických reakcí v těle. Primárně se nachází v kostech. Též je důležitý pro mnohé fyziologické fuknce, přirozené detoxikační procesy a hraje roli v metabolismu a v proteinové syntéze. Je důležitý pro syntézu antioxidantu glutathionu. Zcela klíčovou roli hraje pro zdraví mozku.

Magnesium je králem mezi minerály, stejně jako vitamín D je králem mezi vitamíny.

Hořčík je zodpovědný za správné fungování základních metabolických procesů, mj. syntézy DNA, včetně replikace a svalovou kontrakci. Hraje zásadní roli při tvorbě energie, to co nazýváme ATP (adenosintrifosfát) je ve skutečnosti Mg-ATP. Nesmíme zapomínat, že většina biologických enzymů katalyzují stresovou reakci pomocí hořčíku.


Na co si dát pozor při konzumaci potravin?

Nezapomeňme Ze stravy bohaté na Mg2+ se vstřebá řádově 30-40%. Tedy při 350 mg dojde k využitelnosti cca 105 - 140 mg (5mmol Mg2+).

Mezi potraviny bohaté na magnesium mj. patří (pořadí podle obsahu hořčíku):

Potraviny (100 gramů) obsah hořčíku (mg):

  • Mořské řasy, agar - 770 mg
  • Koriandr list (koření) - 694 mg
  • Dýňová semínka, sušené - 535 mg
  • Kakao, suchý prášek, neslazené - 499 mg
  • Bazalka - 422 mg
  • Lněné semínko - 392 mg
  • Semena kmínu (koření) - 366 mg
  • Para ořechy, sušené - 376 mg
  • Petržel - 372 mg
  • Mandlové máslo - 303 mg
  • Kešu oříšky - 273 mg
  • Syrovátka, sladká - 176 mg
  • Pórek - 156 mg
  • Kapusta, syrová - 88 mg
  • Špenát - 79 mg

Upřednostňuji výše uvedený seznam potravin a schválně neuvádím problematické zdroje, které v mnohých případech působí antagonisticky (tedy obsahují nadmíru minerálů, fytátů a dalších látek, které naopak hořčík blokují nebo přímo soutěží o transportní systémy v organismu). Je důležité upřednostnit potraviny z eko produkce - chemická hnojiva a pesticidy nepřispívají k optimálním hodnotám hořčíku v půdě.

Pro maximální potenciál doplňku s hořčíkem nekombinujeme s mlékem a ideálně bez potravin na seznamu níže. Magnesium totiž interferuje sfosforem a draslíkem:

  • Strava bohatá na fosfor (maso i drůbež, ořechy, mléko a luštěniny).
  • Strava bohatá na draslík (avokádo, banány, pomeranče, brambory, mléčné výrobky a vajíčka).

Některé další zdroje bohaté na hořčík, jak mnozí z vás tuší nemusí být vyhovující i ze zdravotního pohledu, proto je nemá smysl upřednostňovat:

  • káva
  • čaj
  • oříšky
  • luštěniny (fytáty, fosfor)
  • celozrné cereálie
  • mléčné výrobky (problematické kvůli obsahu vápníku - antagonista)
  • tofu (pokud jíte, tak se podívejte po fermentované verzi nigari - magnesium chlorid se používá v procesu výroby pro sražení sojového mléka)
  • kravské mléko (antagonista vápník - interference na svalové úrovni při svalové kontrakci)


Jak je to s biodostupností hořčíku v našem těle?

Doporučený denní příjem iontů hořčíku je pro dospělého muže cca 400 mg a pro ženu cca 300 mg, což v průměru odpovídá 15 mmol Mg2+.

Hlavním orgánem, kde se hořčík vstřebává je tenké střevo, též dochází k resorpsi i v tlustém střevě (dále GIT).

Ze stravy bohaté na Mg2+ se vstřebá řádově 30-40%. Tedy při 350 mg dojde k využitelnosti cca 105 - 140 mg (5mmol Mg2+).

Nesmíme opomenout, že na míru přijatých iontů z GIT má velký vliv složení stravy, hormonální vyváženost v našem organismu a v neposlední řadě stav střev (negativně působí chronické střevní záněty a další potíže).

Mezi některé faktory zvyšující resorpci iontů hořčíku patří:

  • Vitamín D (není na mysli prekurzor cholecalciferol), ale jeho aktivní metabolit kalcitriol (problematiku vitamínu D si můžete přečíst v článku zde); o tom, že skoro všichni nemáme optimální hodnoty vitamínu D není třeba psát (doporučuji biochemické vyšetření),
  • Parathormon (PTH) - podílí se na přeměně prekurzoru vitamínu D na aktivní formu a tím nepřímo pomáhá resorpci hořčíku,
  • Růstový hormon (HGH) - a jeho optimální hladiny,
  • Tyroxin - hormon štítné žlázy (T4) - folikulární buňky potřebují ke správné funkci jód (více není lépe),
  • Vitamín B6 - pyridoxin (rozpustný ve vodě, přirozený zdroj: játra, vepřové maso, makrely, vejce, špenát, avokádo, ořechy...).

Některé faktory, které snižují nebo blokují resorpci iontů hořčíku:

  • Strava extra bohatá na tuky a bílkoviny (důvodem je tvorba špatně vstřebatelných komplexů zabraňujících mj. zpětné resorpci),
  • Strava s vysokým obsahem iontů Ca a Zn (pozor na vyváženost stravy, vápník a zinek soutěží s ionty hořčíku a transportní systémy; tedy nejíst zinek spolu s hořčíkem, podobně nejíst vitamín C se selenem...),
  • Pozor na vlákninu (převaha vlákniny, uměle dodané - psyllium, nebo přirozené např. ze zeleniny; pozor na přílišné dodržování některých alternativních výživových stylů), též ovlivňuje zpětnou resorpci
  • Aldosteron (prekurzorem je cholesterol, souvislost s connovým syndromem, tedy pozor na nevhodný životní styl - stres, nadmíra tuků ve stravě...).
  • Medikace - pozor na antibiotickou rodinu aminoglykosidů (baktericidní antibiotika), některé imunosupresory, theofylin (respirační léčba), anfotericin B (širokospektrální antibiotikum na mykózy), chemoterapeutika a antibiotika blokují transport magnesia v ledvinách (TALH) - hlavně při dluhodobém užívání, digoxin (srdeční onemocnění)...
  • Diabetes, alkoholismus
  • Stres a vysoká hladina kortizolu (magnesium naopak pozitivně ovlivňuje hladiny kortizolu a též stimuluje produkci prekurzoru DHEA)

Regulaci exkrece iontů hořčíku mají na starosti ledviny. Je hodně faktorů, které donutí ledviny vylučovat hořčík, jedním z komerčně známých termínů je metabolická acidóza.

Nesmíme také zapomenout na fakt, že 60-70% iontů hořčíku se vyloučí stolicí, tedy záleží na stavu vašich střev při resorpci hořčíku (negativně působí - malabsorpční syndrom, celiakie, chronické střevní záněty, cystická fibróza a další).


Výhody produktu a co to je magnesium L-treonát (Magtein)?

Magnesium L-treonát (MMFS-01 nebo-li Magtein™) je L-threonová kyselina zkombinovaná s hořčíkem Mg2+.

Magtein je jediná forma, která vykazuje schopnost prostoupit hematoencefalickou bariéru mozku.

Počáteční studie na zvířatech ukazují, že Magnesium L-treonát pomáhá udržovat zdraví neuronových buněk a zvyšuje neuronální plasticitu. 

Poslední randomizovaná dvojitě zaslepená studie (včetně kontroly placeba efektu) na lidech proběhla v srpnu 2016 (publikováno v Journal of Alzheimer's Disease). Magnesium L-treonát (MMFS-01) potvrdil potenciál při zlepšení kognitivních funkcí u starších lidí.

Magnesium L-treonát ukazuje ve studiích slibný potenciál pro:

  • zvýšení hladiny hořčíku v mozku
  • zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti
  • stejně jako zlepšení prostorového vnímání a kognitivních funkcí.

Testy Dr. Liu ukazují, že magnesium L-treonát se po absorpci dostane lépe do mozku než ostatní formy magnesia a vykazuje tak nejlepší výsledky.

Znamená stáří opravdu automatickou ztrátu paměti?

Z výzkumu vyplývá, že Magtein výrazně pomáhá synaptické plasticitě (s tím souvisí učení, paměť a kognitivní funkce). Magnesium treonát zvyšuje podle dosavadních výzkumů obsah hořčíku v mozku o cca 15% tam, kde se ostatní formy hořčíku obtížně dostanou.

Různé sloučeniny hořčíku se významně liší v biologické dostupnosti, a tím jejich schopnosti zvýšit synaptickou plasticitu, která vede ke zvýšení paměti a kognitivních funkcí.

Ztráta synaptické plasticity mozku souvisí přirozeně se stárnutím (zapomínání, únava, neschopnost rychlé reakce a další). Pomocí správné formy magnesia lze podle vědců tento proces velmi zmírnit. Některá data na zvířecích modelech jsou ještě optimističtější. 

V roce 2015 team okolo profesora Guosong Liu (viz. níže) zkoumal pacienty od 50 do 70-ti let a došel k závěru, že suplementace magnesiem L-treonát napomáhá signifikantně snižovat proces stárnutí mozku.

Hořčík je pro mozek naprosto klíčový.

Hořčík přispívá k regulaci formování kritických spojení buněk v centru učení a paměti v mozku. Ionty hořčíku kontrolují elektrické iontové dráhy v šedých buňkách. Čím více signálů dokáží přenést tím je větší spojení a lepší paměť. 


Srovnání výhod magnesium L-treonátu (Magtein)

  • neobsahuje plnidla, barviva a konzervační látky (magnesium stearát), též non GMO
  • 2000 mg Magteinu v doporučené denní dávce (maximální dávka, která je dostupná v suplementech na trhu), 144 mg hořčíku s vysokou biodisponibilitou


Jaké formy hořčíku se používají v doplňcích?

  • Magnesium glycinát - chelátová forma hořčíku (běžně 14% elementárního hořčíku u Albionu magnesia je to 18%) - dobrá alternativa, nicméně ne tak efektivní jako L-treonát
  • Magnesium oxid - nechelátová forma vázaná na organickou kyselinu nebo mastnou kyselinu, obsahuje cca 60% elementárního hořčíku (vstřebatelnost cca 4%)
  • Magnesium chlorid/laktát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, nicméně je efektivnější než magnesium oxid
  • Magnesium sulfát/hydroxid - typická laxativa, obsahuje cca 42% elementárního hořčíku
  • Magnesium karbonát/uhličitan hořečnatý - používá se též na překyselení žaludku, obsahuje cca 29 - 45% elementárního hořčíku
  • Magnesium taurát - kombinace hořčíku a aminokyseliny (taurine) 
  • Magnesium citrát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, podobně je na tom magnesium aspartát (vstřebatelnost u obou je až 70%)
  • Magnesium orotát - cca 7% elementárního hořčíku z tablety
  • magnesium glukonát - cca 6% elementárního hořčíku z tablety (vstřebatelnost cca 56%)

Je nutné rozlišovat obsah elementárního hořčíku v tabletě a vstřebatelnost tohoto obsahu pro organismus. 

Testy Dr. Liu ukazují, že magnesium L-treonát se po absorpci dostane lépe do mozku než ostatní formy magnesia a vykazuje tak nejlepší výsledky.

Dr. Liu též pracuje na hypotéze ukazující koleraci mezi nedostatkem hořčíku a výskytem Alzheimerovy choroby. Dle jeho zjištění pacienti s chorobou mají nízké hodnoty hořčíku.

 

Upozornění:

Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Parametry

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články